tirsdag 12. januar 2010

MidtvintersMidtvinterdagen (også kalt juleblot, midtvinterblot, jól, torreblot og hökunótt) var opprinnelig en hedensk offerfest som fant sted ved første fullmåne etter første nymåne etter vintersolverv, altså 28 dager etter vintersolverv. Dette sammenfaller med den 12. januar, som også er halvveis mellom første vinterdag og første sommerdag.

Midtvinterdagen
er altså dagen da våre hedenske norrøne forfedre feiret Jul, som således altså var synonym med midtvinter, da landet var på det kaldeste, og altså ikke ved vintersolverv, slik mange har trodd.[1]

Dagen regnes også som en av årets 32 farlige dager. Det var svært viktig at man først kledde på seg på høyre side denne morgenen, da det ville bringe lykke. Og ulykke om man begynte å kle seg på venstre side. (Jeg måtte til tannlegen i dag, og den ene tanna mi må dessverre rotfylles.)
Tekst: Wikipedia

Så nå er vi halveis til neste sommer... JUHU ;o)

Klem fra Bea

9 kommentarer:

Livs Lyst sa...

Vittig hvordan det var før altså. Alt de trodde og måtte forholde seg til. Det er veldig artig å lese om slike ting!

Gamle dager vet du ;O)

Hilsen Liv

Therese fra huset med de rare i sa...

hihi. dumt jeg ikke leste den før altså. fir gårsdagen min bestod av bare uflaks:P dagen i dag er ikke stort bedre... hihi Det sies ingen timg om hvor lenge uflasksen varer vel?? :P

Ha en fin dag!

Henriette sa...

Halveis til neste sommar:0) Juhuuu!!!!! Det er herleg med skikkeleg vinter med snø, men ein strålande flott sommerdag slår det meste! Og neste sommar skal jo verta berre sol, ikkje sant???

Ha ein flott kveld.
Klem:0)

Torilpia sa...

Så kjekt med litt info om hvordan det faktisk henger sammen .. og tenk det .. snart sommer :o) Eller i alle fall snart vår ..

Flotte bilder!

Ha en super onsdagskveld - klem!

Bea sa...

Til Torilpia:
Tusen takk for besøket og så hyggelige kommetarer. Jeg kommer ikke inn på bloggen din lenger. Men om du leser dette så vet du iallefall at jeg setter stor pris på de sporene du legger igjen.

Klem fra Bea

Huset på øya sa...

Heisan,

Her lærte jeg noe nytt ja. Begynte å glede meg litt til våren også. Det er jo ikke så lenge til :0)

Nå har vi endelig fått ved (ref mitt forrige innlegg). Husbonden kom hjem med flere sekker i går. Tok litt tid før vi fikk tak i mange sekker....

klem Vibeke

Tine sa...

Hei Bea ; )

Flotte vinterbilder.Vi besøkte oldis på formiddagen på julaften og da hadde de selvfølgelig ikke fått gaven enda.Men da jeg snakket med de på telef. senere i jula så fikk jeg høre hvor storfornøyd de var med fotoboka. Så den gleder jeg meg veldig til å se.Flott arbeid!!!
God helg til dere alle!

Klem klem

Anna Lisa sa...

Ja, godt at det nærmer seg sommer :) Men vi må være tålmodige, er ei stund til ennå :)
Ønska deg fin fredag og ei god helg
Klem

http://villalltidhamera.blogspot.com/ sa...

Vilka härliga bilder! Men jag börjar nästa frysa när jag tittar på dom :-) Vi har lika kallt och fint här.